BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, August 25, 2009

SALAM RAMADHAN


Alhamdulillah, masih lagi diberi peluang untuk beramal sebanyak-banyaknya dan beribadah di bulan mulia dan barakah. Bersyukur, kehadrat Allah. Peluang ini tidak patut dilepaskan untuk memohon keampunan, mensyukuri dan menikmati ibadah sebenar sebagai seorang yang beragama islam.

Jika kita renung seketika, berapa ramai saudara-saudara kita yang tidak sempat bersama di bulan mulia ini. Berapa ramai yang tidak dapat jalani ibadah ini dengan sempurna, mungkin kerana masalah kemiskinan, peperangan, dihimpit oleh kekejaman politik, tiada makanan dan sebagainya.

Kita? Ya kita menjalani ibadah puasa dengan cukup sempurna. Cukup selesa dan aman damai. Mengerjakan terawih dalam masjid besar atau surau yang berkipas, dingin dan selesa. Mengerjakan ibadah puasa disiang hari dan menjaga anggota badan tanpa ada gangguan atau paksaan. Syukur!..Alhamdulillah..

Renungkan doa malaikat Jibril menjelang ramadhan,

“Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut,

  • Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada),
  • Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami isteri,
  • Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. “

Dapatkah kita bayangkan, yang berdoa adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah Rasullullah SAW dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat. Subhanallah.


Dikesempatan ini ana (ازرالحفيظ) MEMOHON AMPUN dan MAAF kepada semua rakan-rakan wostorian dan pembaca setia mahupun tidak setia kepada blog ni ini jika ada kesalahan yang berbentuk tingkahlaku atau penulisan sekalipun sengaja maupun tidak sengaja, kesimpulannya apa-apa je kesalahan yang melibatkan hati dan perasaan. Semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk dan diberkati serta dirahmati ALLAH..insyaALLAH...

Sekali lagi ana menyusun jari memohon kemaafan atas segala keterlanjuran dan kesalahan yang telah berlaku sepanjang perkenalan kita. Semoga ramadhan kali ini membawa keberkatan dan penuh makna kepada kita semua serta mengukuhkan lagi ukhwah yang terbina dan terjalin.

Ramadan moga daku masih bertemu denganmu di tahun-tahun mendatang...amin..

0 comments: